Opublikowano: 2022-09-21

Jesienne przetwory i kilka sposobów, aby nie marnować jedzenia

Jesienne przetwory i kilka sposobów, aby nie marnować jedzenia

No waste, niemarnowanie jedzenia to jeden z eko trendów, który bardzo wspieramy. Codziennie w polskich domach wyrzuca się dużo jedzenia, dzieje się tak w wyniku nieprzemyślanych zakupów i braku planowania posiłków. Jest kilka sposobów, które pomagają mądrze gospodarować i nie marnować żywności.

Jesień idealna pora roku na przetwory

Jesień jest idealną porą roku, by zacząć przygodę z domowymi przetworami — to z jednej strony oszczędność, z drugiej możliwość wspólnego rodzinnego spędzenia czasu. Dochodzi do tego jeszcze kierowanie się swoim smakiem – domowe przetwory są tak słodkie lub kwaśne jak lubimy!

4 podstawowe zasady przygotowywania jesiennych przetworów:

  1. Poproś znajomych, rodzinę o to, by zbierali dla ciebie słoiki. Po co kupować nowe, gdy można wykorzystać używane. Inaczej jest w przypadku nakrętek — tutaj warto zaopatrzyć się w nowe. Będziemy mieli pewność, że pasteryzacja przebiegnie pomyślnie, a nasze przetwory się nie zepsują przez np. nieszczelną uszczelkę, czy nakrętkę.
  2. Zaplanuj sobie dzień przetworowy. Ustal domowe obowiązki – to może być rodzinne gotowanie, które sprawi wszystkim dużo przyjemności.
  3. Zacznij od prostych przepisów na dżem czy sos pomidorowy (chyba, że to kolejny sezon i masz już spore doświadczenie w przygotowywaniu przetworów).
  4. Zachowaj umiar albo ustal, których znajomych obdarujemy. Czasem łatwo popaść w wir hurtowego przygotowywania przetworów, a przecież najważniejsze jest to, żeby nie marnować jedzenia!

Lista zakupów — niezbędna

Warto też przypomnieć zasady, które pozwolą nam cieszyć się smacznymi posiłkami, mądrze gospodarować wydatkami, a przede wszystkim żyć bardziej ekologicznie. Poświęćmy chwilę na przygotowanie listy zakupów — dzięki temu kupimy tylko to, co potrzebujemy. Owszem może nie będzie spontaniczności w naszym menu, ale na pewno będzie dużo taniej i szybciej. Już nigdy nie będziemy biegać do sklepiku osiedlowego po brakujące składniki. Warto również kupować żywność, która ma długi okres przydatności do spożycia, ewentualnie dokupić warzywa czy owoce, bo te psują się szybciej. Przy takim planowaniu możliwe są duże zakupy raz na dwa tygodnie!

Eksperymentuj w kuchni

Gotowanie no waste jest twórcze, smaczne i często odkrywcze, bo kto wcześniej wiedział, że łupinki z bobu mogą być chipsami, a sos teriyaki można ugotować na skórkach warzyw? Nie bój się eksperymentować w kuchni!

Jesień to czas tanich owoców i warzyw — czas domowych przetworów. Nie przegap tego momentu. Ciesz się zimą otwierając domowe dżemy przygotowane ze słodkich jabłek czy ketchupy z soczystych pomidorów.

Baw się gotowaniem i pamiętaj o jakości produktów

Ważne jest, by kupować dobrej jakości warzywa i owoce, a może jest szansa na odwiedziny u znajomego rolnika? Wyprawa na targ, czy jak inni mówią “zielony ryneczek”? Dzięki temu przetwory powstaną z warzyw i owoców z okolicy — będzie i smacznie, i jeszcze bardziej ekologicznie!

Na koniec pamiętaj o procesie pasteryzacji! Dzięki temu nasze przetwory będą nas cieszyć dłużej i nie będziemy wyrzucać jedzenia, bo przecież o to w tym wszystkim chodzi!

Dodatkowe porady dotyczące niemarnowania żywności znajdują się w naszym Niemarniku.

Zobacz także