Zapach piernika, mandarynki, lecące w tle kolędy, pięknie ubrana choinka. Z tym najczęściej kojarzą się święta Bożego Narodzenia. To także czas spotkań, dzielenia się prezentami i kosztowania potraw świątecznych. Czy podczas świąt można nie marnować jedzenia i zorganizować je w duchu gospodarki obiegu zamkniętego? Można! Podpowiadamy, jak to zrobić.
O tym, jak przygotować ekologiczne ozdoby świąteczne, pisaliśmy we wpisie Świąteczne ozdoby w ekologicznym stylu, więc ten materiał poświęcimy na kwestię świątecznych potraw oraz prezentów.
Zacznijmy od jedzenia, ponieważ ono odgrywa ogromną rolę podczas świąt. W tym czasie szykujemy specjalne dania, kupujemy smakołyki, zapraszamy rodzinę i znajomych do wspólnego stołu i biesiadowania. Szacuje się, że w okresie świątecznym wyrzucamy nawet trzy razy więcej jedzenia niż w innych okresach. To dużo. Wyrzucając żywność, marnujemy także inne zasoby, które zostały wykorzystane na jej powstanie i przygotowanie, m.in. wodę, energię elektryczną, nawozy czy pasze.
Przede wszystkim plan i umiar
Jak temu zapobiec marnowaniu jedzenia? Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zdrowy rozsądek i zaplanowanie działań. Rozpocznij od przygotowania spisu posiłków, które pojawią się na świątecznym stole. Następnie przygotuj listę zakupów, uwzględniając liczbę gości. Może okazać się, że nie ma potrzeby przygotowywania sałatki warzywnej na dziesięć osób, skoro przy stole usiądzie siedem. Równocześnie z robieniem listy, sprawdź, czy nie masz już potrzebnych produktów. Zajrzyj także do najdalszej szafki, może się okazać, że leży tam paczka rodzynek czy orzechów, które akurat wykorzystasz do świątecznego ciasta. W całym procesie może się przydać nasz poradnik o niemarnowaniu żywności Niemarnik.
Co zrobić, gdy jednak przygotowaliśmy za dużo dań i po świętach zostanie jedzenie? Jeżeli nie jest zepsute, to warto je oddać. Można to zrobić za pomocą jednej z miejskich społecznych lodówek lub grup facebookowych. Listę takich trójmiejskich grup znajdziesz w naszym wpisie Nie wyrzucaj. Daj drugie życie!
Dobrym pomysłem jest zamrożenie posiłków. W zamrażarce można przechowywać zarówno produkty surowe, jak i gotowane, smażone czy pieczone. Wskazówki dotyczące mrożenia znajdują się również w naszym Niemarniku.
Prezenty z drugiej ręki
Tak, to nie żart. Prezenty też mogą być z drugiej ręki. Ten coraz bardziej popularny trend jest rozwiązaniem zarówno ekologicznym, jak i ekonomicznym. Dzięki temu nie dość, że uratujemy niechciane rzeczy, przed wyrzuceniem, to przy okazji zaoszczędzimy kilka groszy. W antykwariatach lub na bazarach można znaleźć prawdziwe perełki.
Podczas pakowania prezentów kieruj się zasadą zero waste — użyj ponownie. Wykorzystaj papier pakowy i torebki prezentowe, które masz w domu. Ciekawym pomysłem jest zapakowanie upominków w gazety lub stare mapy. Warto skorzystać także z naturalnych dodatków, np. sznurka zamiast taśmy klejącej.
Alternatywą mogą być prezenty niematerialne, np. bilety do teatru czy na koncert, voucher na spa czy na weekendowy pobyt w miłym miejscu, degustacja win, udział w obozie sportowym lub w warsztatach kulinarnych, rękodzielniczych, kurs tańca lub pójście na dobrą kolację, nauka gry na gitarze. Podarowane doświadczenia mogą być niezapomnianymi doświadczeniami.
Święta w duchu less waste są możliwe. Wystarczą chęci i dobry plan działania. To świetna alternatywa do konsumpcyjnego trybu życia. Sondaże pokazują, że w tym roku wydamy 1259 zł na organizację świąt Bożego Narodzenia. Wierzymy, że działając w sposób ekologiczny, można znacznie obniżyć te koszty.