Wrzesień to czas wzmożonej pracy rolników na polach, także tych otaczających Trójmiasto. To właśnie teraz rolnicy nawożą pola nawozami, takimi jak gnojowica czy azotowe nawozy mineralne, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Termin nawożenia pól obejmuje okres od 1 marca do 31 października, a z tego przywileju mogą korzystać nie tylko rolnicy, ale także działkowcy oraz posiadacze prywatnych ogrodów.
Nawożenie po lecie wyjątkowo sprzyja roślinom, jednakże niesie za sobą skutek w postaci charakterystycznego zapachu. Nawóz, który jest stosowany na polach, obfituje w składniki odżywcze niezbędne dla roślin, takie jak azot, potas i fosfor. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za charakterystyczny zapach jest właśnie azot.
Warunki atmosferyczne panujące we wrześniu oraz tzw. zjawisko inwersji temperaturowej sprzyjają wieczornemu i porannemu rozprzestrzenianiu się zapachów. Ze względu na znaczne różnice temperatur między dniem a nocą, proces ten zachodzi intensywniej w sierpniu i wrześniu. Podczas znacznego wychłodzenia zahamowane są ruchy pionowe powietrza, co sprzyja kumulacji zapachów oraz ich większemu odczuwaniu.
Aneta Łuczkiewicz, doktor habilitowany PG Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska, tłumaczy specyfikę tego zjawiska: