W uproszczeniu, o badanie zapachowej jakości powietrza. Dzięki tym badaniom, można ocenić jakie źródła emisji przyczyniają się do odczuwania uciążliwości a jakie nie. 27 kwietnia br. po raz kolejny rozpoczęliśmy takie pomiary, pierwszy raz robiliśmy to w 2014 r. Za nami pierwszy etap tych badań. Do pomiarów wykorzystujemy urządzenia Nasal Ranger, czyli terenowe olfaktometry. Badania przeprowadza Politechnika Gdańska.
Pierwszy krok, bardzo istotny z punktu widzenia skuteczności badań, to wizja lokalna i ustalenie punktów pomiaru. Wiązało się to naturalnie z wyruszeniem w teren grupy naukowców i pracowników ZU. Łącznie zidentyfikowano 20 punktów, najbardziej odpowiednich miejsc do pomiarów, 17 na terenie zakładu oraz 3 poza jego granicami.
![](https://zut.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_4554-kopia.jpg)
O co chodzi z tymi pomiarami?
Jeden pomiar, specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniem, wykonywano trzykrotnie w każdym ustalonym punkcie. Pracownicy Politechniki Gdańskiej dokonywali pomiaru przy pomocy urządzeń Nasal Ranger.
![](https://zut.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_0356-kopia.jpg)
Nasal Ranger (patent St. Croix Sensory) to rodzaj maski gazowej z dwoma filtrami z węglem aktywnym, w której znana część wdychanego powietrza omija filtry. Zawór regulacyjny umożliwia wybranie jednej z sześciu wartości stosunku strumienia powietrza oczyszczonego do nieoczyszczonego. Urządzenie posiada dwie nakładane tarcze
- 2, 4, 7, 15, 30 i 60 (dokładność i odtwarzalność rozcieńczeń: ±10%)
- 60, 100, 200, 300, 400 i 500 (dokładność i odtwarzalność rozcieńczeń: ±5%)
oraz ustawienie pozycji, w której jest oczyszczany cały wdychany strumień. Czujnik prędkości przepływu wdychanego powietrza ze wskaźnikiem informuje czy jest osiągnięty poziom 16–20 dm³/min, który jest zalecany w czasie pomiaru. Oceniający stopniowo zwiększają udział strumienia omijającego filtry, aż do osiągnięcia wyczuwalności zapachu.
Wartość stężenia zapachowego oblicza się jako średnią geometryczną ze zbioru oszacowań indywidualnych, zgromadzonych przez zespół.
A co potem?
Po zakończeniu badań oraz przygotowaniu kompleksowej analizy i raportów, dane te będą podstawą do stworzenia dedykowanego dla nas, modułowego systemu zarządzania jakością powietrza w zakresie odorów. Aby taki model powstał, potrzebne są właśnie te pomiary, dane meteorologiczne, zidentyfikowanie wszystkich źródeł emitujących zapach oraz uwzględnienie ukształtowania terenu.
![](https://zut.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/20210427_103505-kopia.jpg)
Zespół do zarządzania uciążliwościami zapachowymi
Nad wszystkimi procesami czuwa zespół specjalistów w ramach powołanej w tym celu grupy OLET. Ważną cechą grupy jest stała, bardzo ścisła współpraca ze środowiskiem naukowym oraz specjalistami z zewnątrz, zajmującymi się ochroną środowiska, szczególnie w obszarze uciążliwości zapachowych.
Głównym zadaniem grupy jest monitorowanie sytuacji odorowej w Zakładzie
i przeciwdziałanie sytuacjom, które mogą przyczyniać się do jej zwiększania. Jak to osiągnie? Grupa ma wypracować realne działania antyodorowe, ustalić priorytety, nadać rangę poszczególnym procesom, tak by skutecznie przeciwdziałać odorowości i synchronizować prace na terenie ZU.
Kolejna, druga faza dynamicznych badań olfaktometrycznych zaplanowana jest na 19 tydzień (4-7 maja). Wybór dnia pomiarów jest ściśle uzależniony od warunków atmosferycznych.
![](https://zut.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_0385-kopia.jpg)