„Razem przeciwko marnowaniu żywności”

Już po raz drugi mieliśmy przyjemność uczestniczyć w konferencji „Razem przeciwko marnowaniu żywności”, która odbyła się we wtorek 16 października 2018 roku w hotelu Scandic w Gdańsku. Program spotkania obejmował trzy bloki tematyczne: Marnowanie żywności jako problem ekologiczny, Niemarnowanie - kwestia dobrych nawyków czy łamanie prawa, Co dalej z żywnością? Badania nad przyszłością i dobre praktyki.

Pracownikom Zakładu Utylizacyjnego nie jest obojętny globalny już problem marnowania żywności, dlatego chcąc przybliżyć uczestnikom konferencji temat recyklingu organicznego, zwróciliśmy uwagę na proces prawidłowego kompostowania. Zmarnowana żywność jest faktem. Zebrane dane wskazują, że przeciętny Polak wyrzuca miesięcznie jedzenie o wartości 50 zł, a 1/3 wyprodukowanej żywności na świecie jest marnowana.

Jako Zakład Utylizacyjny zajmujemy się między innymi przetwarzaniem odpadów biodegradowalnych i produkcją kompostu, dlatego tak ważna jest dla nas segregacja u źródła, czyli w naszych domach. Selektywna zbiórka odpadów nie tylko dostarcza odpowiedni materiał do kompostowania, ale jest też znakomitym sposobem do poprawy warunków higienicznych w miejscach tymczasowego gromadzenia i przetwarzania odpadów.

Na konferencji „Razem przeciwko marnowaniu żywności” dyskutowano również na temat zdatności wody z kranu do picia, możliwościach usprawnienia procesu przekazywania żywności w formie darowizny oraz przyszłości jedzenia. Uczestnicy konferencji bardzo chętnie podejmowali temat idei Zero Waste, ograniczania ilość przedmiotów oraz prawidłowego kompostowania.

Obraz 6965a

fot. Justyna Gabriel