Opublikowano: 2018-10-21

„Razem przeciwko marnowaniu żywności”

„Razem przeciwko marnowaniu żywności”

Pracownikom Zakładu Utylizacyjnego nie jest obojętny globalny już problem marnowania żywności, dlatego chcąc przybliżyć uczestnikom konferencji temat recyklingu organicznego, zwróciliśmy uwagę na proces prawidłowego kompostowania. Zmarnowana żywność jest faktem. Zebrane dane wskazują, że przeciętny Polak wyrzuca miesięcznie jedzenie o wartości 50 zł, a 1/3 wyprodukowanej żywności na świecie jest marnowana.

Jako Zakład Utylizacyjny zajmujemy się między innymi przetwarzaniem odpadów biodegradowalnych i produkcją kompostu, dlatego tak ważna jest dla nas segregacja u źródła, czyli w naszych domach. Selektywna zbiórka odpadów nie tylko dostarcza odpowiedni materiał do kompostowania, ale jest też znakomitym sposobem do poprawy warunków higienicznych w miejscach tymczasowego gromadzenia i przetwarzania odpadów.

Na konferencji „Razem przeciwko marnowaniu żywności” dyskutowano również na temat zdatności wody z kranu do picia, możliwościach usprawnienia procesu przekazywania żywności w formie darowizny oraz przyszłości jedzenia. Uczestnicy konferencji bardzo chętnie podejmowali temat idei Zero Waste, ograniczania ilość przedmiotów oraz prawidłowego kompostowania.

Obraz 6965a

fot. Justyna Gabriel