Kalendarz projektu „Szanuję-segreguję”

Poznaj jak wygląda kalendarz zaplanowanych badań, ale także szkoleń w ramach projektu „Szanuję-segreguję”.

Przypomnijmy, za nami casting i wybór pięciu rodzin do projektu:

https://zakladutylizacyjny.prowly.com/56266-znamy-5-rodzin-ktore-wezma-udzial-w-projekcie

Obecnie trwający etap to badanie ilości wytwarzanych w wybranych gospodarstwach domowych odpadów komunalnych.

Tu możesz przeczytać i zobaczyć jak to przebiega:

https://www.szanujesegreguje.pl/kubelki-na-smieci-postawione,18,pl

https://www.szanujesegreguje.pl/ekipa-szanuje-segreguje-na-trasie-pierwszego-odbioru,19,pl

Ten etap trwa do 29 kwietnia.

Przed nami następnie:

29.04.2019 SEGREGUJ DOBRZE

Warsztaty dot. właściwego segregowania odpadów pod auspicjami „SUPERSORTERA”.

W programie: wizyta w sortowni odpadów Zakładu Utylizacyjnego, spotkanie z Supersorterem czyli co gdzie wyrzucić, quiz na najlepszego sortera, trudne pytania związane z problematycznymi odpadami i ich odpowiednią segregacją.

06.05.2019 KOMPOSTUJ, BO WARTO

Warsztaty związane z możliwościami kompostowania odpadów biodegradowalnych (skala makro –  Zakład Utylizacyjny i skala mikro – dom)

W programie: wizyta na placu budowy hermetycznej kompostowni, spotkanie z szefem kompostowni w Zakładzie Utylizacyjnym, rozmowa na temat kompostowania i produktów pochodnych z tego procesu, omówienie procesu kompostowania w warunkach domowych na przykładzie wykorzystania kompostownika i dżdżownic kalifornijskich.

09.05.2019 WYBIERAJ ŚWIADOMIE

Warsztaty dot. świadomego doboru i unikania nadmiernej ilości plastikowych opakowań (GiWK).

W programie: prezentacja nt. plastiku/mikroplastiku i ich szkodliwości dla środowiska i życia ludzkiego oraz możliwych produktów alternatywnych; warsztaty z przygotowania kubków z agar agar (alternatywa dla kubków plastikowych); test na zawartość BPA w wybranych produktach z tworzyw sztucznych; warsztaty z przygotowania środka do czyszczenia drewnianej deski do krojenia, odświeżacza powietrza do śmietnika, środka do pielęgnacji stali nierdzewnej i uniwersalnego środka do czyszczenia na bazie octu.

14.05.2019 WYKORZYSTUJ PONOWNIE TO CO MOŻESZ

Warsztaty dot. wykorzystania ponownego odpadów jako surowca do produkcji czegoś nowego/czym jest GOZ – #nanowośmieci

Warsztat upcyklingowy będzie dotyczył wykorzystania ponownego tkanin i przygotowania z nich owijek na żywność, z których można korzystać wielokrotnie.  Poprowadzi go Julia Wizowska.  Na swoim blogu nanowośmieci.pl pisze o  ekologii, rozwiewa mity na temat recyklingu, uczy prawidłowej segregacji odpadów, publikuje przepisy na upcyklingowe przeróbki, pokazuje jak starym i nadającym się już do wyrzucenia rzeczom dać drugie życie.

17.05.2019 TY WYRZUCASZ, INNI Z TEGO PRODUKUJĄ

Wizyta w Elcen – u  producent płatka, geowłókniny.  

W programie: wizyta w Elcen Sp. z o.o., firmie specjalizującej się w recycklingu wyselekcjonowanych odpadów PET. Firma od 2012 r. produkuje z tego surowca płatek, włókno i geowłókninę, posiada własne laboratorium, w którym przebiega nadzór nad właściwą jakością produkcji. Warto na własne oczy przekonać się jak działa zamknięty cykl, gdzie my jako mieszkańcy, a potem Zakład Utylizacyjny, dbamy o wyselekcjonowanie właściwego surowca. Dzięki temu procesowi znajduje on zastosowanie  w produkcji kolejnych produktów.

20.05.2019 NIE MARNUJ

Warsztaty związane z tematyką marnowania żywności, kuchnia „zerowaste”

Jak wynika z badania przygotowanego na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE – informuje z kolei firma Deloitte. A przecież można inaczej…. Gotujmy z głową, gotujmy z wykorzystaniem resztek pozostałych nam z poprzedniego dnia… W programie: kuchnia zerowaste dla uczestników i nauka gotowania w Akademii Kulinarnej K5.